LokVina – Festival autohtonih hrvatskih vina

Prvi put, u sklopu tradicionalne trodevne manifestacije „Bela nedeja“ u Kastvu će se na trgu Lokvina održati „Festival autohtonih hrvatskih vina LokVina“ 5.-7.10. na kojem će se predstaviti 15-tak proizvođača autohtonih hrvatskih vina poput Belice, Jarbole, Žlahtine, Škrleta i sl. i proizvođači suhomesnatih proizvoda pršuta, sira i maslinovog ulja.

Ove, 2019. godine, „Bela nedeja“ održava se 5., 6. i 7. listopada u poslijepodnevnim satima s bogatim programom, ponudom proizvoda te hrane i pića, nastupom poznatih estradnih imena, te okuplja mnoštvo posjetitelja iz Primorsko – goranske i okolnih županija. Procjenjuje se da „Belu nedeju“, ako je lijepo, suho, sunačno vrijeme u tri dana održavanja posjeti čak do 80.000 posjetitelja.
Sam festival LokVina bit će prodajnog karaktera i otvoren subotu od 14:00 do 20:00, a nedjelju od 12:00 do 20:00, a ponedjeljak od 10:00 do 20:00 sati. Ovogodišnji izlagači su ispred Udruge “Žlahtina vinogradari i proizvođači vina” – Poljoprivredna zadruga Gospoja, Kuća vina Ivan Katunar, Vinska kuća Pavlomir i Vinarija Šipun, ispred Udruge prijatel ruž, grozja i vina “Belica” – Vina Plovanić, ispred Udruge proizvođača grozja i vina “Jarbola” – OPG Ružić, ispred Proizvođačke organizacije “Škrlet” – Vinarija Florijanović i Vinarija Trdenić, Udruga vinogradara, vinara i maslinara “Sveta Lucija” iz Crikvenice, Kutjevo d.d., Vrhunska vina “Đurinski” i OPG Pršutana Antolović.

„Drago mi je da smo okupili najznačajnije udruge vinara s Kvarnera – Belica, Jarbola, Žlahtina i Sveta Lucija te da smo dobili njihovu podršku, odnosno da se vinari s Kvarnera osjećaju organizatorima ovakvih događanjima i nositeljima novoga branda Quarner Quality. Vjerujem da je ova manifestacija, uz svesrdnu podršku Grada Kastva i Turističke zajednice Grada Kastva, te Udruge Belica kao domaćina, vjetar u leđa promociji, pozicioniranju i brandiranju ne samo kvarnerskih vina i Kvarnera već svih autohtonih vina Hrvatske. Ovakva manifestacija zasigurno doprinosi brandiranju Kvarnera kao eno – gastro turističke destinacije, jer vino mora postati razlog dolaska turista na Kvarner. Svi smo ponosni na kvarnerske autohtone sorte, na vinare koji čuvaju te sorte i proizvode sjajna vina – rekao je organizator festivala dr.sc. Žarko Stilin.